Muotoilijan opas työhaastatteluun

Ilkka Kettunen

Kirja-arvio

Tartun Christensenin omakustanteeseen Muotoilijan opas työhaastatteluun skeptisenä: voiko aiheesta saada kokonaisen kirjan niin, ettei mennä yleisiin työnhaun sisältöihin? Kirja yllättää kuitenkin positiivisesti. Amerikkalaisesta kontekstistaan huolimatta opas on hyödyllistä luettavaa muotoilun opiskelijalle, työnhakijalle ja muotoilualan työnantajille.

Tanner Christensen (2023) A Designers’s Guide to Interviewing. 219 s.

Tanner Christensen on kokenut (amerikkalainen) digimuotoilija (digital product designer). Hän on suunnitellut digitaalisia tuotteita mm. Netflixille ja Facebookille.

Kirja käsittelee aluksi työmahdollisuuksien löytämistä, rekrytointiprosessia, ansioluettelon ja digitaalisen portfolion tekemistä. Oppaan varsinainen sisältö käsittelee haastattelutilannetta kahdessa vaiheessa; alkuvaiheen haastattelu ja loppuvaiheen haastattelu. Lopuksi kirja käsittelee työpaikan ottamisen päätöksentekoa halijan näkökulmasta.

Useita välähdyksiä

Itse en ole perillä nykyisistä monivaiheisista työnhakukäytännöistä muotoilun saralla, olenhan työurani aikana käynyt vain kahdessa muodollisessa työhaastattelussa, enkä nytkään aktiivisesti etsi uutta työpaikkaa. Kuitenkin kirja antaa useita uusia välähdyksiä pohdittavaksi:

  • verkoston hyödyntämisestä
  • digitaalisen portfolion rakentamisesta ja rakenteesta
  • yksittäisen case studyn (muotoiluprojekti) esittelystä
  • muotoilukritiikkitehtävään valmistautumisesta haastattelussa
  • portfolioesittelyyn valmistautumisesta (tehdään erillinen esittelymateriaali)
  • ongelmanratkaisutehtävään valmistautumisesta

A Designer’s Guide to Interviewing on positiivinen yllätys, se on epäilemättä hyödyllinen työnhakua opiskelevalle, mutta myös niille, jotka hakevat muotoilutyövoimaa. Suosittelen kirjaa myös korkeakouluihin ammattikäytäntökursseille, kirjan ympärille saisi helposti 2-5 opintopisteen kurssin.

Omakustanteeksi kirja on hämmästyttävän hyvin toimitettu, vain kuvitus puuttuu.

Mallia digitaalisen portfolion tekemiseen voi hakea Christensenin omilta kotisivuilta.

Katso myös raporttini tapahtumasta Miten saada eka muotoiluduuni?